Q&A’S: HVAD VILLE VI GØRE ANDERLEDES?

untitled

Hej! Så blev det weekend igen, og jeg/vi er på vej til Vejle, sidder faktisk ombord på færgen i skrivende stund. Vi skal over og besøge nogle dejlige venner, som for nyligt er flyttede derover i forbindelse med deres arbejde. De har har købt et ældre hus, som de er igang med at totalrenovere. Jeg glæder mig helt vildt meget til at se det! 🙂 Vi har også pakket arbejdstøjet med, så vi kan give en hjælpende hånd med henover weekenden.

Som lovet har jeg lavet en lille Q&A (som det hedder på moderne bloggersprog), og samlet de mest stillede spørgsmål i forbindelse med vores nybyg.

Listen for ting vi ville gøre anderledes, er efterhånden ved at blive lidt lang, og det er alle ting, som ville være nice to have og ikke need to have. Når først du har bygget nyt og boet i eget hus noget tid, kan man sagtens få sådan nogle ”a-ha”-oplevelser: ”Det skulle vi ha’ gjort i stedet” eller ”Hvorfor har vi dog valgt den løsning?” Men her er nogle bud på, hvad vi ville gøre anderledes, hvis vi kunne gøre det om eller engang skal bygge nyt igen.

INTERNETOPKOBLING

Øverst på listen er helt klart internetstik i de værelser, hvor man ved, at der skal sidde et TV. Vi kæmper rigtig meget med vores Wi-Fi, da nettet ikke dækker hele huset. Vi har derfor sat en internet spreder/deler på, men desværre hæmmer det faktisk signalet mere end det gavner. Vores nabo har været så smarte at sætte internetstik bag deres TV i fx soveværelset, så de oplever ikke samme udfordringer med svækket signal eller intet signal. Det synes jeg er smart især i en tid, hvor man netop kun caster/streamer alt og ikke længere har tv bokse stationeret rundt omkring i huset. Lige præcis dér havde  vi en ”a-ha”-oplevelse, og til vores uheld har vi kun valgt internetstik i stuen 🙁 Så det vil jeg helt klart anbefale dig at prioritere! For signalet er klart mere kraftfuldt med direkte internetopkobling fremfor Wi-Fi – og særligt, hvis du er en familie på 4-6 personer, som alle har en telefon hver, en computer, et tv og gerne vil være online samtidig.

SPOTS

Hvis du selv har bygget eller netop nu sidder til bords med holdet fra EL og hårde hvidvare, så ved du, at spots er mega dyre! Vores hus var ”født” med i alt 6 spots, dvs. 6 spots som var inkluderet i husets pris. Jeg kan fortælle dig, at der alene sidder 6 spots i vores bryggers. Så det var på ingen måde nok til et helt hus. Som sagt er spots mega dyre, og hvis du gerne vil have det i alle dine rum, så skal du sætte en god portion penge af til den post. Vi fortryder lidt, at vi ikke har fået sat flere spots i udhænget udenfor, da vi mangler lys til at oplyse haven – især i disse mørke stunder. Ligesom vi fortryder, at vi ikke har installeret flere spots i køkken eller på værelserne. Men grundet prisen valgte vi at frasortere det på listen. Istedet har vi fået trukket kabler ud i udhænget, så vi senere kan eftermontere flere spots. Det er i hvert fald en mulighed, hvis du ligesom os ikke vil betale dyre domme for elinstallationer.

LAMPEUDTAG

I køkkenet har vi placeret i alt 4 lampeudtag. 2 over spisebordet og to henover køkkenbordet, men i stuen har vi kun valgt ét. Hvorfor vi i tidernes morgen tænkte: ”Ej det er nok fint nok”, det ved jeg ikke. For det er ikke nok. Vi har kun én loftslampe, som det er nu. Skal vi have en lampe i hjørnet ved et af vinduerne, så skal vi trække en lang (synlig) ledning fra den anden loftslampe eller vælge en skinne, og det er altså ikke så pænt. Så det er jeg ked af, at vi ikke tænkte mere over dengang, vi skulle vælge. Så vi må nøjes med standerlamper eller bordlamper i de forskellige hjørner 🙂

STIKKONTAKTER

Der er lovkrav om, hvor mange stikkontakter, der skal sidde i hvert enkelt rum, og det lovkrav opfylder din entreprenør. Jeg ikke helt huske, hvad det præcise tal er – det er vist noget med, at det også kommer an på, hvor mange kvadratmeter rummet er. Men i hvert fald, sørg for at placer dine kontakter et sted, hvor du får brug for dem. Vi har en stikkontakt i køkkenet, som sidder helt malplaceret. Idag har vi et andet sted, hvor den sagtens kunne være placeret i stedet for og være til mere gavn.

SHAMPOOHYLDE I DIT BAD

Ej, hvor jeg bare misunder alle, der har været SÅ geniale at få integreret en shampoohylde i væggen ude i deres brusebad 🙂 For det første synes jeg, at det er super pænt, og for det andet så er det også enormt praktisk. Vi havde ikke lige tænkt i de baner, dengang vi byggede. Faktisk var vi ikke informeret om, at det var en mulighed, man kunne vælge indbyggede shampoohylder. Så i dag kæmper jeg med kalk- og rustpletter på gulvet, hvor vores shampooflasker står nu. Det synes jeg godt, kan være lidt irriterende. Hvis du har det ligesom mig, så prioriter helt klart sådan en hylde 🙂 Det er så fint. Laver man den bred nok, kan der også være plads til en lille potteplante.

STØRRE REDSKABSSKUR

Skuret der fulgte med vores hus er ca. 10 m2. Der er plads til det mest almindelige som fx græsslåmaskine, haveredskaber og opmagasinering af diverse. Har du også 4 cykler eller mere, så bliver det lidt trængt derinde. Det er i hvert fald Martins ønske, at skuret sagtens kunne være større end det er nu. Om det generelt bare er en mandeting, det ved jeg ikke? Men jeg må give ham ret. Lige nu er der ikke meget plads, og vi skal have fundet på noget smart med nogle ophæng til væggen, hvor cyklerne kan hænge, så der bliver frigjort noget mere gulvplads. Så hvis du har muligheden for at bygge et større skur, så gør det 🙂

HVILKET TAG HAR I VALGT?

Svaret er helt enkelt. Vi har valgt valmtag. Hvorfor har vi gjort det? Fordi vi synes det, at det passer rigtig godt til vores byggestil, og for os skaber valmtag hygge fremfor det traditionelle saddeltag.

HVILKE TILVALG HAR I VALGT?

Vi har valgt højt til loft i både køkken og stue samt akustikplader. Så har vi valgt en integreret biopejs i væggen mellem stue og køkken samt en integreret carport. Vi har lavet en del andre tilvalg, men ikke noget af samme kaliber. Vores ovenlysvindue er placeret i stuen. Den oprindelige plan var, at vinduet skulle placeres i køkkenet over vaskeøen. Men grundet tagkonstruktionen, var dette ikke muligt – medmindre vi valgte opmuret gavl på den ene side. Det synes vi ikke harmornerede med resten af husets udseende, så det valgte vi fra og placerede det i stuen i stedet. Det er jeg så glad for, at vi har gjort den dag idag. Ovenlysvinduer er også en dyr post i budgettet, men stod det til mig, så var der nærmest ovenlysvinduer i samtlige rum (pånær børneværelserne). Jeg elsker det lysindfald der kommer ovenfra, det er simpelthen så dejligt – og det gør bare at rummet åbner sig op på en helt anden måde, end hvis der ikke kommer lys ovenfra.

NYBYG ELLER MEDBYG?

Vi købte et nøglefærdigt hus. Så alt hvad vi selv skulle stå for, var anlæggelse af have og fliser. Dog valgte vi at købe og installere hårde hvidevare selv. Tanken om medbyg strejfede os, og måske havde vi også gjort det, hvis ikke vi på daværende tidspunkt havde haft så travlt med job og uddannelse. Vi elsker jo at være kreative og se ting tage form. Fornøjelsen ved at skabe noget selv, er en super skøn følelse. Der ligger en helt anden ære i det 🙂

HÅRDE HVIDEVARER

Denne post fylder også en del i dit nybyggerbudget. Vi erfarerede hurtigt, at hårde hvidvare købt igennem HusCompagniet var rigtigt dyrt. Faktisk rådgav vores salgskonsulent os til, at gøre det udenom, hvis vi kunne. For der var en del penge at spare. Så det gjorde vi. Vi købte alt selv, på nær emhætten og induktionspladen. Nu tænker du måske, hvorfor ikke købe det hele uden om? Jo, det gjorde vi fordi, vi  ikke selv turde skære i vores bordplade eller forsøge os med udtaget til emhætten. Det var efter vores mening nok bedst, at professionelle stod for det. Hvis nu noget skulle gå galt fx, hvis vi skar forkert i bordpladen, skulle vi selv afholde den udgift af få det fikset. Så vi valgte, den nemme og sikre vej. Men køl, frys, tørretumbler, vaskemaskine, ovn og kombiovn har vi købt udenom HusCompagniet og installeret efter nøgleoverdragelsen. Hvis du vælger at gøre ligesom os, skal du huske på, at du ikke må få leveret og installeret dine hårde hvidevare før du har overtaget nøglerne til dit hus.

HVORDAN HAR JERES BYGGEPROCES VÆRET?

Overordnet set har vores byggeproces været god. Vi har været glade for HusCompagniet, og vi kunne sagtens finde på at bygge med dem en anden gang. Jeg har bestemt nogle oplevelser og erfaringer, som jeg gerne vil give videre til andre eller kommende nybyggere – så hvis du er interesseret i et blogindlæg med fokus på selve byggeprocessen, så skriv det gerne i kommentarfeltet nedenfor 🙂

Rigtig god weekend 🙋🏽 Ud og nyd vejret! ☀️

Kærlig Hilsen

Cilie.

Tags:

Share Post

Related Posts