FARVEL TIL LEDIGHED, A-KASSEN OG JOBCENTER

Kategori: Bagger Life

Til dem af jer, der ikke kender mig, blev jeg færdiguddannet kontorassistent sommeren 2018 fra Rigspolitiet med speciale i Offentlig Administration. Det var jeg naturligvis rigtig glad for. Det betød nemlig, at jeg endelig stod med et uddannelsesbevis i hånden, som både åbner døre for mere i løn, videreuddannelse og bredere jobmuligheder 😊

Erfaring – Hvad er det?

Men som nyuddannet er jobmulighederne virkelig ringe, få eller skal jeg bare sige næsten ikke eksisterende. Ikke fordi der ikke er nogle jobs at søge, men fordi titlen “Nyuddannet” ikke åbner de døre, du måske håber på. Jeg var rigtig ked af, at jeg ikke blev tilbudt et job hos Rigspolitiet efter endt uddannelse. For jeg havde godt på fornemmelsen, at hvis jeg nåede at få et ‘hul,’ eller skal vi sige et gab mellem endt uddannelse og job – så ville jeg stå over for en kæmpe udfordring 😬

Jeg ved ikke om, du selv er jobsøgende eller har prøvet at stå i lignende situation, men ofte skriver arbejdsgiver i stillingsopslaget under Din profil:

”Du må meget gerne have erfaring fra lignede stilling” eller ”Vi ser helst, at du har erfaring med…”

Men hey – kan vi lige blive enige om, at det er F****** svært eller UMULIGT at tilegne sig erfaring som nyuddannet, hvis der ikke er nogle, der ønsker at investere i den erfaring?! Og hvad er erfaring egentlig? Hvad for en størrelse har vi med at gøre, når vi taler om erfaring? For jeg har lige været 2 år på arbejdsmarkedet, hvoraf kun 15 uger af den tid er blev tilbragt på skolebænken. Så hvad har jeg så lavet den resterende tid? Hvis du spørger mig, så har jeg fået erfaring 🙎🏽

Du skal uddanne dig!

Vores system har så travlt med at få flest mulige igennem hele uddannelsessystemet, og vi bliver præget helt fra Folkeskolen af; ”Du skal ha’ en uddannelse,” ”Hvad vil du være, når du bliver stor?” ”Hvis ikke du får en uddannelse, så….” og jeg deler også den holdning, at hvis du er uddannelsesparat eller -klar, så skal du uddanne dig, finde din plads i samfundet og bidrage til den danske velfærd. Men hvad fanden er meningen med, at vi skal uddanne os – hvis der ikke er plads til os på arbejdsmarkedet bagefter? (Undskyld mit ‘fransk’).

Min seje mormor blev færdiguddannet fra Københavns Universitet den sommer, hvor jeg startede hos Rigspolitiet – dvs. i 2016. Hun gik i klasse med folk, der den dag i dag stadig ikke er blevet tilbudt et job grundet manglende erfaring – og det er altså ca. 2,5 år siden! 😳

Regler mig her & regler mig der

Jeg ved godt, at det her er en lang snak, og der er sikkert også delte meninger om det hele. Jeg kan bare ikke undgå IKKE at være frustreret over det. For når du står der helt nyuddannet og parat til at finde din plads på arbejdsmarkedet, så er der virkelig ikke noget mere demotiverende end at få et nej på nej PÅ NEJ! Samtidig oplever du også et enormt pres fra din a-kasse og jobcenter, som banker dig i hovedet med:

 • Husk at tjekke dine jobforslag én gang ugentligt
 • Husk at søg to jobs om ugen
 • Husk at deltag i kurser
 • Husk at godkend din jobplan
 • Husk at mød op til målrettede jobsamtaler
 • HUSK (for guds skyld) AT FOBERED DIG!!

Og hvis ikke du husker dine pligter som ledig – SÅ HAR DET KONSEKVENSER! Føj 🙍🏽

Dimittendreglen = Fattigrøvsreglen

Økonomisk er det heller ikke en dans på røde roser at være fanget i dagpengesystemet 🙄 For hver måned der går, er du bare mere fuck’t og på røven, fordi vi nyuddannede kun er berettiget til 71,5% af den højeste dagpengesats. Rundt regnet er det ca. 13.323 kr., og når Skattefar har været et smut forbi, så er der altså ikke meget tilbage. Seriøst jeg tjente mere på SU og med et studiejob på hånden, dengang min situation så sådan ud. Ja, jeg tjente endda mere som voksenelev. Men dimittendreglen skal jo ses som en motivationsfaktor, idet den ‘fordeleagtige sats’ har til formål, at få folk hurtigere ud på arbejdsmarkedet igen. Men så er vi lidt tilbage til det fact, at det jo desværre er op ad bakke og ude af dine hænder, når arbejdsgiver fortsat bliver ved at sige nej, nej og atter nej – til dig, din uddannelse og dit gå-på-mod til at integrere dig i samfundet. Så kan du råbe og skrige ligeså højt, du vil – Der er bare ikke nogen, der hører dig, og imens kommer der heller ikke mere mad på bordet af den grund 🤦🏽‍♀️ Det ville jo være lettere, hvis afslaget bundede i noget du rent faktisk kunne ændre på fx kompetencegivende kurser, forbedringer i dit ansøgningsmateriale mv. Men når afslaget ikke engang tager afsæt i noget, som du konkret kan forsøge at forbedre (medmindre du får et job), så er det op ad bakke hele vejen!

Ansøgningsmateriale

Vi kan også diskutere, hvor vidt jeg har givet mit ansøgningsmateriale en skalle og fået gjort det lækkert, spiseligt, læservenligt, målrettet m.m. – Og ja, det synes jeg, at jeg har 🙂 Du kan se mit CV og ansøgning nedenfor.

Skabelon til CV og ansøgning af designet af Mads Slivsgaard fra GoBrand.

AOF har sågar spurgt mig, om de måtte bruge mit ansøgningsmateriale til undervisning, da de både synes, at hele opstillingen er grafisk flot, roligt og overskueligt for modtagerens øjne, og at indholdet er målrettet ☺️

Selvom jeg har et færdigt CV og grundskelet til min ansøgning, så tager det virkelig lang tid at skrive en målrettet ansøgning. Det er ikke noget, du bare lige fikser på en time. Her de sidste par måneder, har jeg simpelthen taget mig den frihed at ringe til arbejdsgiver, præsentere mig selv og derefter spørge, hvorvidt min nyuddannet profil havde relevans for deres opslåede stilling. Samtlige samtaler forløb nogenlunde således:

”Altså… Vi ser jo helst, at vores kommende medarbejder har nogle års erfaring indenfor kontorfaget – Men altså vi kan jo ikke forhindre dig i at søge stillingen, så det kan du jo bare gøre!”

JA SOM OM! Selvom svaret var dét jeg kunne forvente, så var det en super fin måde for mig at blive afklaret hurtigt, få søgt et job som jeg pr. lovgivning er forpligtet til at gøre, og samtidig sparede jeg en masse tid på at skrive ansøgninger. Jeg har selv arbejdet i en rekrutteringsafdeling, og jeg ved bare, at hvis arbejdsgiver fra start har besluttet sig for, at den profil der søges som minimum skal have (relevant) erhvervserfaring, så bliver du frasorteret på stedet. Dit CV bliver hurtigt skimtet, og så bliver du stemplet ”NYUDDANET” og smidt over i bunken ”DUER IKKE!”

Når solen skinner

Nå men anyways – det er jo altså ikke grå regnvejrsdage det hele! For sagen er den, at jeg rent faktisk er blevet tilbudt et job! 😃🥳Mandag sidste uge sendte jeg en uopfordret ansøgning afsted til Retten på Frederiksberg. Her arbejder der én, som jeg tidligere har læst sammen med på Niels Brock. Til mit held synes hun rigtig godt om mig, og har derfor været så rar at give mig en fin og varm anbefaling med på vejen 🙏🏽 Af hjertet – tak til dig ❤️

Onsdag blev jeg ringet op og inviteret til jobsamtale dagen efter. Torsdag tog jeg til jobsamtalen… og den gik over al forventning. For dér sad jeg, midt i ”krydsforhøret”, og var en lille smule nervøs med svedige håndflader, og lige pludselig er samtalen færdig. Det eneste jeg hører er; ”… hvis du vil ha’ jobbet, så er det dit” 🤩

Jeg tænkte bare: ”WHAT?!?!” 😳 Jeg havde virkelig lyst til at sige: ”Det må du ikke sige, hvis ikke du mener det!!” Jeg var målløs.

Jeg fik besked på at gå hjem og tænke over det. Det gjorde jeg, og i fredags takkede jeg ja til jobtilbuddet. Jeg starter imorgen, torsdag, og det er jo lige om lidt! 🙂 Det betyder, at det er slut med at sove til længere end fem om morgen. Det er slut med at lege rengøringskone på fuldtid. Det er slut med, at Netflixe den flere dage i træk, og det er slut med ensomheden og de mange bekymringer om fremtiden og økonomien i at være arbejdsløs.

Jeg er SÅ LETTET og taknemmelig 🙏🏽 Hele jobsamtalen peekede også for mit vedkommende, da min fremtidige arbejdsgiver sagde; ”Jeg er ligeglad med om du er nyuddannet eller om du har 10 års erfaring. Så længe din profil matcher dét, vi står og mangler, så er det jo dét, vi kan arbejde videre med!” Det var virkelig dejligt at få den kommentar med på vejen ovenpå mit ledighedsforløb.

Er netværk altafgørende?

Grunden til at jeg skriver det her indlæg, er fordi jeg på en eller anden måde, ikke kan lade vær’ med at sidde tilbage med følelsen af; Hvad nu, hvis jeg ikke havde fået den anbefaling med på vejen? Havde jeg så ikke haft nogen relevans for stillingen alligevel? Hvad med alle de andre, der står i samme situation, som jeg gjorde for ”5 min” siden? Kan det virkelig være rigtig, at man som nyuddannet kun bliver tilbudt et job, hvis man kender nogle, som kender nogle? 🤯 Jeg ved godt, at min kommende chef sagde, at erfaring ikke spillede nogen rolle i mit tilfælde, men det blev også nævnt, at min anbefaling havde hjulpet mig et godt stykke på vej. Sååååå… 🤷🏽‍♀️

Summa summarum er jeg jo sindsygt glad for, at tingene har ændret sig, som de har gjort. Jeg kan nu slippe ud af dagpengesystemet, hvilket er en kæmpe befrielse i sig selv! Jeg kan basere min økonomi på en fast og højere indtægt end, hvad jeg kunne få på dagepenge, og samtidige åbner det også en masse døre for mit vedkommende. Der er så mange regler, når du er på dagpenge. Især hvis du har en selvstændig virksomhed ved siden af. Faktisk var jeg tvunget til at lukke Cilie Bagger Photography inden for et par måneder, hvis jeg ikke havde fået et job og fortsat ønskede dagpenge. Så jeg er virkelig glad for, at den problemstilling er elimineret. Fotografi er jo stadigvæk mit hjertebarn, og noget som jeg ønsker at arbejde videre med i min fritid 📸

Tusind tak fordi du læste med ☺️ Hvis du står i samme situation som jeg, så håber jeg, at du kan bruge min oplevelse til noget og måske finde trøst i, at det hele nok skal ordne sig. Jeg kan i hvert fald konkludere, at netværk måske er det bedste redskab i den her situation. Sørg for at netværke, gør dig synlig på LinkedIn. Lav et lækkert CV. Skab dig nogle relationer, og gør dine medmennesker omkring dig opmærksom på, at du søger med lys og lygte 🤗

Kærlig hilsen

ciliebagger-logo-06
Showing 2 comments
 • Bettina Buerholt
  Svar

  Hvor er det fedt smukke!! Stort tillykke. Jeg har selv arbejdet hos Domstolene. Du kan godt glæde dig

 • Pedro
  Svar

  Could you inform me what theme are you making use of on your site?

  It looks wonderful.

Kommentar